Pagina 6
Antreprenori locali Antreprenorul Dragoș Irimescu așteaptă afaceri de 6 mil. euro dintr-o fabrică de prelucrare a pietrei naturale cumpărată cu 700.000 de euro de la turci Irimescu a cumpărat fabrica din Băicoi a turcilor de la Mesta cu 700.000 de euro 'Să angajezi pe cineva pregătit și cu capacitate de muncă e tot mai greu, nu știu unde vom ajunge în ritmul acesta. Obiectivul nostru este să ajungem la o echipă dedicată de vânzări de 10-12 oameni, dar nu îi găsim', spune Dragoș Irimescu.
E Alina-Elena Vasiliu ANTREPRENORUL Dragoș Irimescu, cel care a pus bazele producătorului de învelitori metalice Depaco, a intrat pe un nou segment de piață, după ce a achiziționat o fabrică de prelucrare a pietrei în localitatea Băicoi din județul Prahova, prin firma Polnebo.
Unitatea de producție a fost cumpărată la sfârșitul anului trecut cu suma de 700.000 de euro, iar producția sub umbrela Polnebo a început în februariemartie.
Fabrica a aparținut companiei Mesta, cu acționari turci, iar după această tranzacție, Mesta a mai rămas în portofoliu cu o singură fabrică în România, la Constanța, potrivit lui Dragoș Irimescu.
'Nu vreau să cumpăr fabrica din Constanța, dar cred că nici cei de la Mesta nu vor s-o vândă. Piatra este o afacere de nișă, trebuie să vedem cum vom evolua', spune Dragoș Irimescu, proprietarul grupului de firme Polnebo, care cuprinde Polnebo - producător de accesorii pentru acoperișuri, și Polnebo Construct - care se ocupă de divizia de piatră și de o alta, de construcții tip cort.
In Polnebo, Dragoș Irimescu deține 75% din acțiuni, iar în Polnebo Construct este unicul acționar. în funcția de CEO al Polnebo Construct se află Cristian Goroneanu, un fost manager de logistică la producătorul de ciment Holcim.
Fabrica Mesta din Băicoi are o capacitate de tăiere de 500 de metri pătrați per schimb de opt ore și de prelucrare a marginilor de 120 de metri liniari per schimb. Piatra care este supusă prelucrării este adusă în proporție de peste 90% din cariere din Turcia și India, iar restul vine din Bulgaria și Grecia. 'Livrăm către persoane fizice momentan, dar vrem să ne orientăm și către vânzările pentru distribuitori.
Pentru primul an ne-ar plăcea să avem afaceri de un milion de euro doar pe partea de prelucrare a pietrei și patru milioane de euro pe întregul grup Polnebo. Ținta este să ajungem la opt milioane de euro la nivel de grup până în 2020 și de șase milioane de euro din divizia de piatră', mai spune Dragoș Irimescu.
Investițiile planificate de antreprenor în această fabrică sunt de 1,8 milioane de euro, incluzând și suma de 700.000 de euro pe care a plătit-o pentru achiziția halelor de producție. Câteva sute de mii de euro au fost investite până acum în utilaje și renovare. In fabrică lucrează 25 de angajați, iar antreprenorul spune că ar vrea să mai angajeze, însă nu găsește forță de muncă dispo nibilă și calificată.
'Să angajezi pe cineva pregătit și cu capacitate de muncă e tot mai greu, nu știu unde vom ajunge în ritmul acesta.
Obiectivul nostru este să ajungem la o echipă dedicată de vânzări de 10-12 oameni, dar nu îi găsim', spune Dragoș Irimescu.
Firma Mesta Marmură și Travertin SRL a avut în 2017 afaceri de 14 milioane de lei, profit de aproape un milion de lei și un număr mediu de 49 de angajați, potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Compania a fost înființată în 2009 și este subsidiara locală a firmei internaționale Mesta Travertine & Marble, producător de materiale din piatră naturală care deține în Turcia peste 25 de cariere de marmură, travertin și onyx.
DRAGOȘ IRIMESCU, fondator al Depaco: Piatra este o afacere de nișă, trebuie să vedem cum vom evolua Dragoș Irimescu, proprietarul Polnebo, a pus bazele producătorului de învelitori metalice Depaco, în acționariatul căruia a intrat anul trecut producătorul de materiale de construcții Terápiást, unde acționar majoritar este omul de afaceri Dorel Goia. Terápiást deține în prezent 70% din Depaco, iar restul îi aparține lui Dragoș Irimescu, însă planul este ca până în 2022 Terápiást să devină unicul proprietar al Depaco.
Depaco are trei fabrici în România, la Băicoi (județul Prahova), Podari (județul Dolj) și Sărățel (județul Bistrița-Năsăud) și în 2017 a avut afaceri de 40 de milioane de euro.
Irimescu mai are afaceri și în domeniul imobiliar, având în dezvoltare două proiecte rezidențiale în zona de nord a Bucureștiului.